Hoe bereik ik meer mensen met mijn video?

Gepubliceerd op 17 januari 2022 om 16:29

Je hebt net bij een videoproductiebedrijf een video laten maken.

Blij met het resultaat, plaats je deze op je website. Een tijdje later kom je er via via achter dat je doelgroep de video helemaal nog niet heeft gezien. Na zo’n volledige productie en de tijd en moeite die erin heeft gezeten, haalt het niet het grote bereik waar je eigenlijk op had gehoopt. Erg jammer natuurlijk, grote kans dat dit echter komt door de manier waarop je deze video hebt verspreid en de kansen die je hier hebt laten liggen.

Maak je doelgroep warm en zorg voor een teaser/behind the scenes video

We starten met een techniek die eigenlijk al ingezet kan worden voordat je je video in zijn volledigheid online hebt geplaatst.

Zorg dat mensen weten dat je bezig bent met een videoproductie van je bedrijf. Zelf ben je je natuurlijk erg bewust van de lancering van een nieuwe video voor je bedrijf. Buitenstaanders van dit project hebben hier daarentegen mogelijk nog niets van meegekregen. Zorg er dus voor dat ook zij op de hoogte zijn dat je bezig bent met een video die online gaat verschijnen. Dit kan bijvoorbeeld door op de productiedag een behind the scenes te filmpje te plaatsen op social media, met een tekst als: ‘coming soon’. Ook mogelijk is bijvoorbeeld een korte teaser van de gehele video. Op deze manier kunnen mensen uit je doelgroep zich al voorbereiden op de lancering van de video en speelt het al bij meer mensen in hun gedachten. 

Wanneer zij vervolgens bij de officiële lancering van de video door de tijdlijn scrollen herinneren zij zich het project en zijn ze sneller geneigd de video te bekijken.

Werk met een countdown/afteller

Verschillende social media maken het mogelijk om een countdown toe te voegen die aftelt naar de lancering van je video. Zo kun je bij Instagram bijvoorbeeld een story maken waarin je zo’n countdown toevoegt. In de countdown geef je in de titel van deze widget aan waar het overgaat, zoals: De officiële lancering van “bedrijfsnaam” 2022!

 

Dit is dus ook een manier om mensen op de hoogte te brengen van je nieuwe video. Ze kunnen precies zien wanneer deze online komt. Ook creëert een countdown een zekere nieuwsgierigheid, zodat de kans groot is dat wanneer de lancering echt zo ver is ze weer naar je bedrijf gaan zoeken.

Deel je video vaker dan één keer 

Het is geen probleem om je video waarvoor hard gewerkt is vaker dan één keer online te zetten. Grote kans dat een groot aantal mensen van je doelgroep het de dag dat deze online is gegaan op social media niet heeft gezien, misschien waren ze bijvoorbeeld op vakantie of keken ze simpelweg gewoon wat minder op hun telefoon/computer. Je laat dus een groot percentage van je doelgroep liggen als je niet vaker dan één keer met je video online verschijnt. 

Je hoeft natuurlijk niet exact de video van begin tot eind weer te posten. Wat je wel kunt doen is verwijzingen doen naar deze eerste post. Pak bijvoorbeeld een stukje van de film en schrijf over de gehele versie, met een link hiernaartoe.

Gebruik alle social media platformen

Dit lijkt vanzelfsprekend, maar dit gebeurt lang niet altijd. Verspreid je video’s over de mogelijke social media platformen. Zo kun je een doelgroep hebben die voornamelijk op Instagram te vinden is en maar deels op Facebook. Toch is het kleinere deel dat op Facebook zit erg waardevol. Plaats je de video op je eigen kanaal, dan kost het niets extra’s. 

 

“Wat heeft het voor zin om deze op Facebook online te zetten, ik heb daar maar twintig volgers?” 

 

Dan is juist het niet posten de reden dat je maar twintig volgers hebt, door hier frequenter te posten groei je ook op deze social media kanalen en bereik je eerder een groter deel van je doelgroep.

 

Wat zijn de beste social media platformen voor het verspreiden van video content?

Hieronder een lijstje daarvoor:

LinkedIn

Instagram

Facebook

Youtube

Twitter

TikTok

Beste tijdstip voor het plaatsen van video

Als je echt het maximale uit je video bereik wil halen, dan is het ook nog wijs om te kijken op wat voor tijdstip je jouw video online zet. Zo werken social media en de tijdlijn (feed), waar zij mee werken met een algoritme. Dit algoritme bepaalt of jouw video in iemands tijdlijn terecht komt. Heb jij bijvoorbeeld 200 volgers op je kanaal, dan hoeft dit niet te betekenen dat in iedere tijdlijn van deze 200 volgers jouw video terecht komt. Dit heeft met allemaal verschillende factoren te maken, één van die factoren is het tijdstip waarop jij je video plaatst. De meest nieuwe posts, worden het meest opgenomen in het algoritme. Zijn er op dit moment de meeste gebruikers online en aan het scrollen door hun tijdlijn? Dan is dit ook het beste moment om jouw video te droppen.

 

Wanneer dit tijdstip precies is, is natuurlijk afhankelijk van zowel het platform, als de doelgroep, maar ook de dag in de week. Daarom gaan we hier even uit van wat algemene tips.

 

Gemiddeld is de beste dag om te posten de dinsdag. Op dinsdag zijn volgens de database van social media platform Instagram de meeste gebruikers actief en hebben zij ook de meeste interactie met de content die geplaatst wordt. Daartegenover is de slechtste dag om jouw video online te zetten de zondag. Instagram ziet dat op zondag de minste mensen actief zijn en interactie hebben met de app. Verder is te zien dat vooral doordeweeks de meeste mensen actief zijn.


Het beste tijdstip van de dag, is doordeweeks gemiddeld gezien van 11:00 tot 15:00. Verder zijn pieken van actieve gebruikers net voordat ze gaan werken, tijdens lunch en net na het werk.

Concluderend

Dit waren kort een aantal technieken en tips die je kunt volgen voor een hoger bereik voor jouw video’s. Samengevat is het dus belangrijk dat jij je doelgroep op de hoogte stelt van je nieuwe video. Wees niet bang hier vaker dan één keer wat over te delen, zodat je ook echt je hele doelgroep bereikt en niet alleen het deel dat op dat moment social media aan het checken is. Post ook op meerdere social media platformen dan bijvoorbeeld alleen Instagram, je mist anders namelijk een groot deel van je doelgroep. Verder houd je rekening met het moment waarop je je content post, midden in de nacht is dus zeker een slecht idee. Posten tijdens lunchtijd is daarentegen een tactische zet. 

 

Probeer bovenstaande eens toe te passen en bekijk of jij meer interactie en resultaten behaalt met jouw doelgroep ten opzichte van een vorige keer. Ik ben benieuwd!